Anormal değişiklikler varsa, doktorunuza görünün.
Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Kliniği başkanlığında hizmete açılan Kabızlık Polikliniği’nde kabızlık hastalarının multidisipliner bir muayeneden geçirildiğini belirten Prof. Dr. Melih Özel, “Hastalarımız başta radyoloji, biyokimya ve mikrobiyoloji bölümleri olmak üzere diğer kliniklerden destek ve işbirliği açısından değerlendiriliyor. Hastalarımızın özel koşullarını göz önünde bulundurarak, daha detaylı tetkik ve tedavi gerektiğinde, diyet ve beslenme, psikiyatri, dahiliye, endokrinoloji, nefroloji, genel cerrahi uzmanlarımızın katılımıyla oluşturulan geniş bir ekip ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz. , jinekoloji ve obstetrik. ve üroloji.
Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy “Haftada 3 defadan az, az miktarda, çok yoğun ve zorlukla bağırsak yapıyorsanız kabızlık için yardım almayı düşünmelisiniz. Bağırsak alışkanlıklarınızda yeni veya alışılmadık değişiklikler varsa, üç günden fazla dışkılama yapmadıysanız, rahatsızlığınız üç haftadan fazla sürüyorsa, bazen yaptığınızda, şiddetli ağrı, kanama, halsizlik, yorgunluk varsa , kilo kaybı veya ateş … Bir doktora görünmelisin. “
Tuvalet ihtiyaçlarınızı ertelemeyin
Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji uzmanı prof. Dr. Melih özel“Günün belirli saatlerinde tuvalet ihtiyacının ertelenmemesi ve tuvalet ihtiyacı için belirli bir süre ayrılması önemli. Kabızlık tedavisi seçenekleri kabızlığın nedenine göre belirlenir. Genel olarak, önerilecek ilk önlem, lif ve su alımınızı artırmaktır. Lif açısından zengin bir diyet ve bol sıvı almak, günün belirli saatlerinde tuvalete gitmek ve yeterli fiziksel aktivite yapmak kabızlığı önlemede önemlidir. Bu önlemlerin yetersiz olması veya anket sonunda elde edilecek veri ve bilgilere uygun olması durumunda çeşitli diyetler, ilaçlar ve egzersizlerden oluşan tedavi yaklaşımlarına özel önem verilmektedir. ”
Diğer kabızlık nedenleri:
Yaşam tarzı (örneğin, egzersiz eksikliği) ve yeme bozuklukları
Kolon veya rektal darlık veya tıkanıklık
Kolon veya rektum etrafındaki sinir anormallikleri
- Dışkılamayla ilgili kasların işlev bozukluğu.
Hormonal hastalıklar ve değişiklikler (diabetes mellitus, tiroid hastalıkları vb.)
Doktora gitmeden önce buna dikkat edin!
Doktorunuzun randevusuna gelmeden önce, görüşme sırasında ortaya çıkabilecek bazı soruların cevaplarını hazırlamak, doktorunuzun durumunuzu daha iyi anlamasına ve test ve tedavi yaklaşımlarını planlamasına yardımcı olacaktır.
Konsültasyon sırasında doktorunuz şunlara odaklanabilir:
- Kabızlıktan ne zaman şikayet etmeye başladınız?
- Belirtileriniz ve şikayetleriniz zaman zaman mı yoksa sürekli mi ortaya çıkıyor?
- Şikayetleriniz ne kadar ciddidir? Bu şikayetleri artıran veya azaltan faktörler var mı?
- Semptomlarınız arasında karın ağrısı ve mide bulantısı / kusma var mı?
- Son zamanlarda hiç çaba göstermediğiniz halde kilo verdiniz mi?
- Günlük ne kadar su ve sıvı tüketiyorsunuz?
- Bu şikayetlerinizin olduğu süre içerisinde en az bir kez dışkılama sırasında veya sonrasında dışkı, tuvalet, klozet veya tuvalet kağıdınızda kan gördünüz mü?
- Bağırsak hareketleri sırasında zorlanıyor musunuz?
- Ailenizde ciddi sindirim sağlığı problemleriniz (kolon kanseri gibi) var mı?
- Teşhis ve tedavi edilmiş herhangi bir tıbbi durumunuz var mı?
- Başladığınız veya değiştirdiğiniz yeni prosedürleriniz, yeni ilaçlarınız var mı?