Ortodonti Tedavisinde Sabit ve Hareketli Uygulamalar

ortodonti tedavisi nasıl yapılır, ortodonti nedir, ortodontinin ilgi alanı

Ortodontide tedavi dişlerin hareketini sağlamak, kasların veya çenenin büyümelerine etki etmek maksadıyla sabit y ada hareketli olarak uygulanmaktadır. Bu ortodonti tedavisi ile dişlere ya da çeneye hafif oranda kuvvet uygulanmak suretiyle gerçekleştirilir. Ortodontik durumunuza ve probleminizin türüne göre hareketli ya da sabit tedavi alacağınıza dair tedavi şekli bu şekilde belirlenmiş olur.ortodonti tedavisi nasıl yapılır, ortodonti nedir, ortodontinin ilgi alanı

Sabit ortodonti uygulamaları

Ortodontide en çok görülen uygulama braketlerdir. Bu uygulama tel, braket ve lastik kullanılmak suretiyle gerçekleştirilir. Öncelikle diş üzerine braketler yapıştırılır ve teller braketlerin içinden geçirilerek dişler üzerinde kuvvet uygular. Bu sayede dişler aşamalı olarak hareket ettirilir ve düzgün bir şekilde konum almaları sağlanmış olur. Tedavi süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar değişen zamanlarda sürdürülebilir. Tedavi süresince her ay düzenli olarak ayarlamalar yapılır ve dişlerin istenilen konuma gelmesi sağlanır. Günümüzde ortodonti tedavisi için kullanılan braketler, oldukça hafif ve içerik olarak daha az metal içeren malzemelerden yapılmaktadır. Özellikle çocukların motivasyonunu sağlamak adına çeşitli renklerde üretilirler ve ayrı bir model teknik olan lingual ile dişlerin damak ve dil kısımlarındaki yüzeylere uygulanabilen braket çeşitleri de bulunmaktadır.

Hareketli ortodonti uygulamaları

Özellikle yetişkinlerde braket takılması ile yapılan tedaviye bir alternatif olan alignarlar, çarpık dişlerin doğru hizaya girmesi maksadıyla breketler ve teller olmadan kullanılan bir yöntemdir. Alignarlar şeffaf bir yapıya sahiptirler ve yemek yeme , diş fırçalama gibi durumlarda çıkarılabilirler. Ayrıca çenenin yeni baştan pozisyonlandırılması için kullanılan ve splint adı verilen apareyler de farklı bir alternatiftir. Bu aygıtlar alt ya da üst çeneye yerleştirilerek çenenin daha doğru pozisyonda kapanması için kullanılırlar. Aynı zamanda eklem bozukluklarında da oldukça etkilidirler. Ortodonti tedavisi sonrası ise hareketli pekiştiriciler olarak adlandırılan pasif apereyler, dişlerin konumunu korumak ve eski çarpık haline dönmesine engel olmak amacıyla kullanılırlar. Tüm bu tedavi yöntemleri ile birlikte daha fazlası hakkında bilgi almak ve tedavi konusunda iletişime geçmek için http://www.xxx.com/ sitesini takip edebilir ve iletişime geçerek aklınıza takılan sorular hakkında yardım alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir