Mor renk tonuna sahip doğal ürünler, yüksek konsantrasyonda güçlü bitki bileşikleri içerir. Bu bileşiklere antosiyaninler denir; Bu, yiyeceklere sadece mor bir renk vermekle kalmaz, aynı zamanda onları sağlıklı kılar. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı olan sebze ve meyveleri tüketirken, tükettiğiniz besinlerin rengine uygun maddeler içerdiğini bilmelisiniz. Beslenme uzmanlarının düzenli olarak önerdiği mor gıdalar, sağlığımıza tahmin edebileceğinizden çok daha fazla katkıda bulunur.
Gıdalara renk veren fitokimyasal olarak bilinen bu maddenin insan sağlığı üzerinde çok farklı etkileri vardır. Karpuz, domates gibi besinlere renk veren likopen örneğini verebiliriz. Likopen, prostat kanseri ve osteoporoz gibi birçok sağlık sorunu için faydalıdır.
Mor gıdalarda bulunan antosiyanin, hücre hasarını önlemeye, yaşlanmayı yavaşlatmaya ve kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Sağlık açısından birçok faydası olan mor gıdalar söz konusu olduğunda, sebze ve meyvelerin yanı sıra tahılları da düşünmelisiniz. Tahıllar da dahil olmak üzere birçok mor gıda vardır.
Mor gıda türleri ve sağlığa faydaları;
- Siyah incir… Halk arasında siyah incir olarak anılsa da mor renkli bir incirdir; Doğal şekerler, mineraller ve çözünür lif açısından çok zengindir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır gibi minerallerin yanı sıra vücudumuz için önemli olan A ve K vitaminleri açısından da zengindir.
Hipertansiyonu dengeler, toplam kolesterolü düşürür, uzun süre tok hissetmenizi sağlar, kemikleri güçlendirir, kolon kanserini önler, kalp sağlığını iyileştirir, meme kanserini önler, kabızlığı giderir, sindirim sistemine yardımcı olur.
- Böğürtlen… İlk akla gelen mor meyvelerden biri olan böğürtlen çok güçlü bir antioksidandır. C vitamini, folat, magnezyum, potasyum ve magnezyum gibi lif ve makro besinler içeren böğürtlen, eşsiz lezzetiyle diğer meyvelerden kolaylıkla ayırt edilir.
Hücreleri aşınma ve yıpranmadan korur, vücutta enfeksiyon ve iltihaplanmaları önler, kansere karşı korur, kalp hastalıklarını iyileştirir, kilo vermeye yardımcı olur, beyin sağlığını güçlendirir, kemiklere faydalı, cildi güzelleştirir.
- Mor Lahana… Antioksidan özelliği ile bilinen mor lahana, sağlık için düzenli olarak yememiz gereken besinlerden biridir. Mor Lahana Özü, kaempferol, kersetin ve para-kumarik asit dahil 47 güçlü bitki bileşiğinden oluşur.
Bağışıklık sistemi için çok etkilidir, vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır, baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olur, yüksek kükürt içeriğinden dolayı akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin önlenmesinde güçlü etkiye sahiptir.
- Ejderha Meyvesi… Mor tonları ve tropik dokusuyla bilinen ejder meyvesi, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemi için etkili olan bu meyve, C vitamini ve demir açısından güçlü bir besindir.
Kilo vermeye yardımcı olur, şeker hastalarında şeker kontrolünü ve dengesini sağlar, kolesterol seviyelerini düşürür, enerji seviyelerini yükseltir, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur. Ayrıca vücudu mantar ve bakterilerden koruyarak genel sağlığı destekler.
- Patlıcan… Mor yiyeceklerden bahsedildiğinde patlıcandan bahsetmek gerekir. Yemek kültürümüzde sıklıkla kullanılan patlıcan hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? Patlıcan; Fosfor, A vitamini, kalsiyum, demir, B1-B2-B3-B6 vitaminleri, C vitamini ve sodyum içerir.
Kalbi korur, kanser riskini en aza indirir, kansızlığı önler, beyin fonksiyonlarını güçlendirir, sindirim sistemine yardımcı olur, kemik sağlığını güçlendirir, kemikleri uzun süre lif bakımından yüksek tutar, vücuttaki fazla suyu uzaklaştırır ve güçlü bir idrar söktürücüdür.