Moda hakkında merak edilenler

      Moda, çeşitli araştırmalara konu olan bir terimdir. Pek çok araştırmacı bu konularda araştırmalar yapılmıştır. Ve bu araştırmaların sonucunda uzmanlar tarafından tanımlar yapılmıştır. Bu tanımlar çerçevesinde, moda nedir, neler moda sayılır gibi sorulara cevap aranmıştır. Bu araştırmaların amacı moda kavramının sınırlarını çizmek ve önerilen farklı yöntemler üzerinde durmaktır. Araştırmalar sırasında ülkemizde konuya yönelik çalışmaların kısıtlı olduğunu kanısına varılmıştır. Bu doğrultuda, araştırmaların bu kısıtlılığı bir nebze gidereceği düşünülmektedir.moda hakkında bilgiler, modanın tarihi, moda nedir

Moda kavramı

 Latince ‘’modus’’ kelimesinde türemiş olan bu kavram sınırlandırılamayan anlamına gelmektedir. Ve moda kavramı günlük hayatta birçok alanda etkisini göstermiştir. Gündelik hayatta sıkça kullanılan bu kavramın bazı tanımları şöyledir. Sproles adındaki bir araştırmacı, moda kavramını, ‘’belirli bir durum ve zaman için tüketici tarafından uyarlanmış geçici döngüsel fenomendir’’ şeklinde tanımlamıştır. Jackson ise ‘’modern tüketim toplumlarında insanların yaşam tarzlarının çeşitli görünümlerinin sosyal statüyü ve kişinin başarısını yansıttığını’’ ifade etmektedir. Bu çerçevede moda, cep telefonları, otomobiller, saatler gibi bütün görünür olan nesneler üzerinde etkilidir. King ve Ring ise daha önce yapılan tanımları kapsayıcı bir tanım yapmışlardır. Bu tanımlar göz önüne alındığında, bir modadan bahsedilebilmesi için görünür olması gerekmektedir. Moda, topluluğun özeliğini yansıttığı gibi, bireysel kimlik hakkında da bilgi vermektedir. Bunların haricinde moda, bir zaman diliminde ortaya çıkabilir veya zamanla değişebilir. Bütün bu tanımların ve açıklamaların yanı sıra, bir giysiyi moda olarak tanımlamayan görüşler de vardır. Örnek olarak Kawamura isimle araştırmacı gösterilebilir. Kawamura’ya göre ‘’moda somut bir nesne değil, soyut bir üründür.

Modanın geçmişi

      Moda, 80li yıllarda ya da 90lı yıllarda ortaya çıkan ya da gelişen bir şey değildir. Kırım civarında yapılan kazılar sonucu elde edilen verilere göre modanın kökeni M.Ö 3. hatta 5. Yy’ a kadar dayanmaktadır. Yapılan kazılar sonucu bulunan elbiselerin, farklı renk ve desen modellerine rastlanılmıştır. Bu da demek oluyor ki o tarihlerde modadan bahsetmek mümkün. Örneğin bir başka araştırmada Asurlu insanların kabarık ve yünlü kıyafetler giydiği tespit edilmiştir. Ancak moda her geçen gün kendisini geliştirmemektedir. Zira modanın kendini tekrar ettiğinden söz etmek mümkündür. İnsanlar bugün çok severek giydiği ya da kullandığı bir şeyi, bundan belki de 30 sene sonra tekrar hayranlıkla giyebilecek ve kullanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir