Lazerle basur ameliyatı tedavisinde hastanın basur memelerine odaklanan lazer ışınları sinirlerin olmadığı bir bölgeye uygulandığından, hastanın lazerle basur ameliyatı esnasında herhangi bir acı hissetmesi söz konusu değildir. Bu nedenle hastalara narkoz verilmesine gerek olmayan lazerle basur tedavisi ameliyatı, kuşkusuz hastalara çok büyük bir imkân sağlamaktadır.Hemoroid hastalığı insanların günlük yaşamını bir çile haline dönüştüren, kişinin yaşadığı kanama sorununa ilave olarak bir de şiddetli basur ağrıları yaşamasına neden olan son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Tuvalet yapmayı adeta bir çileye dönüştüren hemoroid yani basur hastalığı, acil bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Basur hastalığı kalın bağırsak dokularının zarar görmesi ile başlar ve damarların gördüğü hasar arttıkça şişerek genişlemesine neden olur. Tuvaleti yapmak için kendini sıkan insanların bu etkiyi arttırdığını saptayan uzmanlar, kabızlık şikâyetlerinin büyük ölçüde basur hastalığının habercisi olduğunun belirtmektedir.
Kişinin tuvaletini yapma esnasında kendini zorlayarak anüs kaslarının kasılmasını sağlaması, kalın bağırsağın Rektum olarak adlandırılan son bölümündeki damar tabakasının zedelenmesine neden olmaktadır. Bu sorun ilerleyen evrelerde görülen hasara bağlı olarak artmakta ve halk arasında basur memesi olarak bilinen doku formlarının oluşmasını sağlamaktadır. İlerleyen evrelerdeki basur hastalığının tedavisi için yakın geleceğe kadar tek uygulama cerrahi müdahale iken, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde bu ameliyat lazer ışınları ile yapılabilmektedir. Hastanın basur memeleri üzerine odaklanan lazer ışınları, bu bölgede yüksek bir ısı oluşmasına neden olur. Oluşan yüksek ısı neticesinde kuruyarak büzülen damarlar, basur memesinin küçülmesine neden olmaktadır. Bir nevi basur memelerini yakma işlemi olan lazerle basur ameliyatı, yanan dokunun vücutla kan bağının kesilmesi nedeni ile kurumasını ve kalın bağırsak yüzeyinden ayrılmasını sağlamaktadır.
Ayrıca lazerle basur ameliyatı ardından hastaların dinlenmek için günlerce yatmasını da gerek yoktur. Lazerle basur tedavisi uygulanan hastaların oldukça büyük bir oranı, lazer uygulamasının ardından ayağa kalkarak günlük yaşantısına geri dönebilmektedir. Ancak bu kadar pratik ve hızlı bir uygulama olmasına rağmen hekimler genellikle 1 günlük bir dinlenme süresini tavsiye etmektedir. Bu 1 günlük dinlenmenin nedeni de hastanın ameliyata bağlı olarak duyabileceği ağrılardır.