Kemik vücudumuzdaki en sert dokudur; Kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyumdan oluşan kompozit bir malzemedir. Kemik sağlığı özellikle yaşlılıkta önemlidir. Vücudumuzdaki hemen hemen tüm kalsiyum kemiklerde ve dişlerde bulunur. Hayatımızın ilk yirmi yılında kemik oluşumunun %90’ı gerçekleşir. Yaşla birlikte kemik yapısı gelişimini maksimum 35 yaşına kadar tamamlar. Kemikler genç yaşta güçlenir. Ancak insanlar yaşlandıkça hastalıklardan ve çevresel faktörlerden daha fazla acı çekerler ve bu nedenle kemik yapıları zarar görebilir. Özellikle kadınlarda yaşlılığa bağlı hormonal değişikliklerden sonra kemik kaybı oluşmaya başlar. Sağlıklı kemiklere sahip olmanın sağlıklı bir yaşta yaşamak anlamına geldiğini hatırlatırız.
Kemik sağlığını korumak için diyet önerileri;
Magnezyum içeren besinler kemik sağlığı için oldukça etkilidir. Kemikleri güçlendirmek ve dayanıklılığı artırmak için magnezyum içeren besinler tüketilmelidir. Tam buğday, marul, yulaf ezmesi, bezelye, balkabağı, şeftali, mercimek, kuru erik ve fındık yiyebilirsiniz.
Muz yemek en çok tavsiye edilen besinlerden biridir; Sodyum açısından vücuttaki su dengesinin korunmasına yardımcı olduğu için bu potasyumu içeren yiyecekleri tercih etmelisiniz.
Kemik sağlığını korumak için yumurta, tereyağı ve çiğ kuruyemiş gibi omega-3 içeren gıdaları seçmek çok önemlidir. Balık ve keten tohumu da omega yağ çubuklarına alternatiftir.
Doğal kalsiyum kaynakları olan süt ve süt ürünleri kemik sağlığı için önemlidir. Bir hatırlatma olarak, badem, incir, hindistancevizi, sarımsak, soğan, mango ve avokado, tüm kalsiyum kaynaklarıdır.
Yağlı balıklar, ciğer ve yumurta da D vitamini ile birlikte yenmelidir. Unutulmaması gereken bir doğal kaynak ve en etkili öneri olan güneş de D vitamini alımında büyük rol oynar. Güneş, etkili bir D vitamini kaynağıdır ve kullanılmalıdır.
Kemik sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir?
Kemik sağlığı çocukluktan yaşlılığa kadar önemlidir. Ancak sağlıklı kemik yapısına sahip olsanız bile, yaşamın ilerleyen dönemlerinde çeşitli nedenlerle sorunlar ortaya çıkabilir. Kemik yapısı ile ilgili sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim;
Düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. En azından kendinize günlük bir yürüyüş, koşu veya yürüyüş programı oluşturabilirsiniz. Hafif koşu bile kemik sağlığı için çok önemlidir. Koşunuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak özel teknolojiler kullanılarak üretilen kadın koşu ayakkabısı ve erkek koşu ayakkabısını seçerek; Sağlığınızı koruyabilir ve koşunuzu daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Günde en az 2 bardak süt veya kefir tüketmelisiniz. Ancak kemik sağlığının önemini vurguladığımız için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Önerdiğimiz potasyum, kalsiyum, magnezyum ve D vitamini içeren besinleri tüketerek kemiklerinizin sağlığını geliştirebilirsiniz.
En kısa sürede kilo vermeye çalışın. Obezite veya fazla kilo, kemiklerinize taşıyabileceklerinden daha fazla ağırlık verdiğiniz anlamına gelir. Ayak bilekleri, dizler ve kalçalarınızdaki sağlık sorunları zamanla kaçınılmaz olarak gelişeceğinden ideal kilonuza geri dönmeye çalışmalısınız.
Düzenli kontrolleri ve kemik taramalarını ihmal etmemelisiniz. Osteoporoz ile ilgili bir sorununuz yoksa 2 yılda bir, mümkünse her yıl düzenli olarak doktorunuzdan kemik taraması yaptırabilirsiniz.
Sigara içmem. Sigara içiyorsanız, osteoporozlu insanların çoğunun sigara içtiğini unutmayın. Sigara ve bulunduğunuz ortamda içilen sigara dumanından uzak durarak kemiklerinizi koruyabilirsiniz.