Guatr nedir?
Büyümüş bir tiroid bezine guatr denir. Bu oluşum sıradan veya yumrulu olabilir. Düğüm, yumru demektir. Nodüller tekli veya çoklu olabilir. Guatr, iyi huylu tiroid hastalıklarından biri olarak kabul edilir. Bazı tiroid nodülleri hormon salgılarken bazıları sessiz olabilir. Guatr kadınlarda daha yaygındır.
Guatrın ana nedenleri:
Iyot eksikliği
aşırı aktif tiroid
tiroid bezinin uyuşukluğu
tiroid bezindeki nodüller
tiroid kanseri
tiroid bezinin iltihabı
radyasyon
bazı ilaçlar
genetik
sigara içmek
Guatrın belirtileri nelerdir?
Bazı hastalarda guatr herhangi bir belirti göstermez. Bazı hastalarda boyun şişmesi, ağrı, yutma güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı olabilir. Semptomlar, az veya daha fazla tiroid fonksiyonuna bağlı olabilir. Tiroid bezi çok çalışırsa çarpıntı, sinirlilik, ishal, kilo kaybı, uykusuzluk ve baş ağrısı meydana gelebilir. Tiroid bezinin tembelliği, kilo alımı, aşırı uyku, kabızlık, kuru cilt ve saç dökülmesine neden olur. İnsanlarda toksik guatr olarak bilinen bu durum, tiroid bezi aşırı salgılandığında ortaya çıkar.
Guatr nasıl teşhis edilir?
Guatr, şişlik tespit edildikten sonra doktor tarafından tiroid testleri ve ultrason muayeneleri kullanılarak teşhis edilir. Gerekirse tiroid sintigrafisi ve biyopsi yapılabilir.
Guatr ameliyatı
Tiroid bezi ameliyatına tiroidektomi denir. Bu, tiroid bezinin ameliyatla alınmasıdır. Bu ameliyatla tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını çıkarabilirsiniz. Tiroid kanseri için, tiroid bezinin yakınındaki lenf düğümlerini temizlemek de mümkündür.
Guatr ameliyatı sırasında görülebilen sorunlar ses tellerinin hasar görmesi ve paratiroid bezinin yanlışlıkla çıkarılmasıdır. Paratiroid bezleri vücuttaki kalsiyum dengesinin korunmasında önemli rol oynar. Sonuç olarak, paratiroid bezlerinin çıkarılması kandaki kalsiyum seviyesini düşürür. Bu durumda hasta ek olarak kalsiyum ve D vitamini almalıdır. Ses tellerine giden sinirler hasar gördüğünde ameliyat sonrası ses kısıklığı oluşabilir.
Tiroid kanseri
Tiroid nodüllerinin% 4-20’sinde kanser bulunur. Genellikle kötü huylu nodüller tektir, genişleme ve sertleşme eğilimindedir. Tiroid kanseri; Dörde ayrılır: papiller, foliküler, kemik iliği ve anaplastik. En kötü huylu, yaşlılıkta ortaya çıkan anaplastik tiroid kanseri türüdür.
Tiroid kanserini teşhis etmek için ince iğne biyopsisi ve sintigrafi kullanılır. Kanser, patolojik olarak uzak bir düğüm veya tiroid bezi incelenerek teşhis edilebilir. Tiroid kanserini tedavi etmek için cerrahi ve radyasyon tedavisi kullanılır.