Gizli Şeker ve Belirtileri

Gizli şeker, gizli kelimesinden yola çıkarsak şeker hastalığının vücutta gizlenerek henüz başlaması durumudur diyebiliriz.  Tıp dilinde de Pre-diyabet yani başlangıç diyabeti olarak tanımlanmaktadır. Hastanın şekeri normal düzeylerin üstünde seyretse bile idrardan anlaşılamayacak kadar da gizlidir diyebiliriz. Gizli şekeri olan birinin gerekli önlemleri almaması şeker hastalığına emin adımlarla ilerlemesi anlamına gelmektedir.gizli şeker, gizli şeker belirtileri, gizli şeker sorunları

Gizli şekeri olan bir kişi bu durumu günlük hayatında anlamayabilir,  yine de hastalık sürekli açlık hissi, tatlı krizleri, artış gösteren su ihtiyacı, sık idrar, aile geçmişinde diyabet hastalığı, gebelikte yaşanmış şeker, aşırı kilo alımı veya aşırı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kalp çarpıntısı, uyuklama, ani şeker düşmeleri, vücut yaralarında geç iyileşme, ellerde ayaklarda oluşan uyuşmalar gibi belirtilerden bir veya birkaçını gösterebilir.  Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsak bir endokrin uzmanı ile iletişim halinde olmamız çok sıkıntılı bir hastalık olan diyabetten yani şekerden olabildiğince uzak durmamıza yardımcı olacaktır.

Gizli şekerin teşhisi ise ancak yapılacak testler ile mümkün olabilmektedir ki bunlar kısaca;

  • A1C1 Testi (kan şekeri ortaması ölçümü)
  • Açlık Kan Şekeri Ölçümü
  • Oral Glikoz Tolerans testi

Ayrıca bilinmelidir ki gizli şeker,  şeker hastalığının başlangıcı sayılması yanında koroner kalp rahatsızlıklarına da neden olabilir. Aynı zamanda gizli şeker hastası olan kişilerin bir bölümünde göz hasarı tespiti de yapılmaktadır.

Ciddi hastalıkların öncüsü olan ve kolaylıkla yapılan testlerden teşhis edilen bu hastalığın tedavisi ise günümüzde neredeyse her hastalıkta tavsiye edilen günlük hayat şartlarının düzeltilmesi, sağlıklı besinler ile beslenmek ki bunlar karbonhidrat ve yağlardan uzak durmak, rafine gıdaları tüketmemek, meyve sebze tüketimini arttırmak, tuzdan uzak kalmak olarak sayılabilir, vücut yapısına uygun bir spor programı belirlemek ve düzenli olarak yapmak,  düzenli uyku, vücut kitle indeksini %25 seviyelerinde tutmak, alkol alımını azaltmak, stressiz bir hayat olarak sıralanabilir. Ayrıca endokrin uzmanı tarafından yapılacak ilaç takviyesi de tedavide gerekli olabilir.   21. Yüzyılın en yaygın hastalıklarından biri olan Gizli Şekeri olarak hayatımızda yapacağımız düzenlemeler ile büyük oranda iyileştirmemiz mümkün olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir