Dünya böbrek günü
Mart ayının ikinci Perşembe günü, çeşitli uluslararası platformlar tarafından Dünya Böbrek Günü olarak kabul edilmektedir. Böbrek sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmek için her yıl çeşitli kuruluşlar kurulmaktadır. Toplumda en sık görülen hastalıklar arasında yer alan diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar böbrek sorunlarına neden olur. Aşırı tuz alımı ve sigara içmek de böbreklere zarar verir. Böbrek Koruması için 8 Altın Kuralı okumak faydalı olacaktır.
Böbreklerinizi korumak için ne yapabilirsiniz?
1- Hareketli olun; Vücudunuzu formda tutmak ve kilo vermek için yürüyüş, koşu ve bisiklete binme gibi düzenli egzersiz yapın. Böylelikle şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların böbreklerinize verebileceği zararı önleyebilir veya azaltabilirsiniz.
2- Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin; Diyabet, kronik böbrek hastalığının önde gelen nedenlerinden biridir. Doğru ilaçlar, diyet ve egzersiz programları ile kan şekerinizi ve tansiyonunuzu normal sınırlar içinde tutarak böbreklerinizi şeker hastalığının olumsuz etkilerinden koruyabilirsiniz. Diyabet geliştirme riskiniz varsa (aşırı kilolu, düşük hareketlilik, ailesel diyabet, vb.), Kan şekerinizi yılda bir kez ölçün.
3- Kan basıncınıza dikkat edin; Diyabetik hastalarda sadece yüksek kan şekeri seviyeleri değil, hemen hemen tüm hastalarda bulunan yüksek tansiyon (hipertansiyon) böbrek hasarında önemli rol oynar. Kan basıncı normal sınırlara ulaşan hastalarda tuz alımının kısıtlanması, kilo verilmesi, egzersiz yapılması ve uygun ilaçların alınması böbrek hasarının gelişmesini engelleyebilir ve böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.
4- Sağlıklı beslenin ve normal kilolu olun; Sağlıklı bir diyet yemek, kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyebilir. İyi beslenmek için önce günlük tuz alımınızı azaltın. Özellikle taze yiyecekleri tercih edin ve konserve yiyecekleri durulamadan tüketmeyin.
5- Bol sıvı tüketin; Doktorunuz aksini önermedikçe, günde 1,5–2 litre su içmek kronik böbrek hastalığına yakalanma riskinizi azaltır.
6- Sigara içmeyin; Sigara içmek böbreklere giden kan akışının azalmasına neden olur. Kan akışının azalmasının bir sonucu olarak, böbrekler yeterince iyi filtre edemezler ve vücutta atık birikir. Ayrıca sigara içenler böbrek kanseri riskini yüzde 50 artırıyor.
7- Ayrım gözetmeyen ilaçlar kullanmayın; Reçetesiz satılan ilaçların çoğu ağrı kesicidir. Bu ilaçlar bazen doza ve ne zaman kullanıldıklarına, bazen de doza bağlı olarak böbrek hasarına neden olabilir.
8- Böbrek fonksiyonunu yılda bir kontrol edin; Diyabet, hipertansiyon, aşırı kilolu ve ailede böbrek yetmezliği öyküsü olan kişiler bir doktora görünmeli ve böbrek fonksiyonlarını yılda bir kez kontrol ettirmelidir.